iCar autonieuws

Jaguar F-TYPE V8 – Met stijl

Eens een koning van de weg, altijd een koning van de weg – en de Jaguar F-TYPE V8 heeft een koninklijke afvaart verdiend. Maar zijn exit-strategie was niet bepaald wat je noemt ‘low-key’. Jaguar besloot: “Nee, meneer, als je gaat, ga je met stijl.”

Zo kwam de Jaguar F-TYPE V8 in de spotlights te staan bij de British Library, niet omdat hij een meesterwerk in proza had geproduceerd, maar vanwege zijn vocale kunsten. Het gerommel, brullen en grommen van zijn 575 pk sterke V8 Supercharged motor werd voor de eeuwigheid vastgelegd. Alsof Florence Nightingale, bekend om haar fluisterende verzorging, in een rockband was gestapt!

De motor werd gestart en het geluid dat door de kamer schalde, werd vastgelegd met zulke precisie dat je bijna kon ruiken hoe de rubberen banden het asfalt kusten. Men zou bijna zeggen dat het muziek was – de symfonie van de verbrandingsmotor, de overture van olie en staal. Op de achtergrond een koor van ingenieurs, hun handen over hun oren, hun gezichten in grijnzen van waardering voor het geluid dat ze hadden helpen creëren.

Maar laat dit geen triest afscheid zijn. Integendeel, het is een viering. “Dank je wel”, zei de British Library, “voor je jarenlange dienst in de muzikale harmonie van de snelweg. Je brul, je snor, je onmiskenbare aantrekkingskracht zal hier echoën voor toekomstige generaties. Ze zullen luisteren en zeggen: ‘Zo klonk een echte auto’.”

Zelfs Charles Richardson, Jaguar’s Senior Sound Engineer, kon niet anders dan breed grijnzen. “Het is als het opnemen van een zeldzame vogelzang”, zei hij. “Het gaat niet alleen om het geluid, maar ook om het gevoel dat het opwekt. Het geluid van de F-TYPE R 75 zal voortleven en herinneringen oproepen aan gloriedagen op de weg.”

En zo vertrok de F-TYPE niet met stille trom. Nee, hij liet zijn grom achter, zijn lied, zijn ziel. En die zal voor altijd blijven weerklinken in de gangen van de British Library. Dus als je ooit langsloopt en een diep, grommend geluid hoort, weet dan dat het de geest van de F-TYPE is die nog steeds over de weg raast.

En zo blijft de legende van de Jaguar F-TYPE V8 voortleven – niet alleen op de weg, maar ook in de annalen van de British Library, te midden van de stemmen van Florence Nightingale en de eerste opnames van rijdende auto’s. Omdat een legende nooit echt sterft – hij verandert gewoon van vorm. En in dit geval is die vorm een soundtrack voor de eeuwigheid.

Hoe dat klinkt? Dat hoor je hieronder.

https://icar.nl/wp-content/uploads/2023/07/Jaguar-F-TYPE-V8-Soundscape-47s.mp3
Mobiele versie afsluiten