iCar autonieuws

Manthey zet twee Porsche 911 GT3 R in tijdens het Wereldkampioenschap Ausdauer (WEC) van 2024

In een opwindende aankondiging heeft Porsche onthuld welk operationeel team ze hebben geselecteerd voor de langverwachte LMGT3-klasse van het FIA Wereldkampioenschap Ausdauer (WEC) voor het seizoen 2024. De Duitse dochteronderneming Manthey zal twee Porsche 911 GT3 R-raceauto’s besturen, wat meer spanning en competitie toevoegt aan het prestigieuze kampioenschap.

Manthey heeft een uitstekende reputatie met een indrukwekkende staat van dienst in de FIA WEC en GT3-races, waardoor ze een voor de hand liggende keuze zijn voor Porsche. Hun uitgebreide ervaring in het Wereldkampioenschap en talrijke succesvolle deelnames aan grote GT3-races onderstrepen hun klasse als een gerenommeerd team. De thuisbasis van het team in de schilderachtige Eifel-regio nabij de Nürburgring draagt bij aan hun rijke racehistorie.

De beslissing om deel te nemen in de LMGT3-klasse komt na het stopzetten van de GTE-Pro-klasse, waar Porsche tien jaar lang succesvol heeft deelgenomen met een fabrieksteam. Eerder had Manthey voertuigen voorbereid en ingezet voor deze klasse, waarbij ze een klasse-overwinning behaalden in Le Mans in hun eerste racejaar in 2013.

“We hadden veel interesse van potentiële, sterke operationele teams. De beslissing was niet gemakkelijk”, legt Thomas Laudenbach, Vicepresident van Porsche Motorsport, uit. “Maar omdat het aantal beschikbare startposities beperkt is, moesten we deze beslissing nemen. Onze keuze viel op Manthey om verschillende redenen. Naast het feit dat het een dochteronderneming is, spreken nog een aantal andere factoren in het voordeel van Manthey: het team is zeer vertrouwd met de Porsche 911 GT3 R vanuit de DTM-races en grote uithoudingsklassiekers, onder andere. Bovendien is Manthey goed bekend met de speciale kenmerken van de FIA WEC dankzij vele jaren fabrieksracen met de Porsche 911 RSR. Last but not least is de succesvolle geschiedenis van Porsche met het team een belangrijke factor. Samen met Manthey hebben we het wereldkampioenschap gewonnen en drie klasse-overwinningen behaald in Le Mans. We zijn ervan overtuigd dat we volgend jaar sterk vertegenwoordigd zullen zijn in de nieuwe LMGT3-klasse.”

Het aantal beschikbare startposities in het nieuwe LMGT3-veld van het WEC doet Porsche Motorsport’s brede benadering van klantensport helaas tekort”, verklaart Michael Dreiser, Directeur Verkoop bij Porsche Motorsport. “Dit jaar hebben we alleen al vijf tot acht klant-Porsches in de GT-klasse. Daarnaast zijn er twee 963-racers in de hypercar-klasse. We hopen dat de LMGT3-klasse zich goed zal ontwikkelen vanaf 2024 en dat we in de toekomst met meer klantenteams kunnen strijden.”

Het Manthey-team uit Meuspath wordt beschouwd als een van de meest succesvolle teams in de internationale GT3-scene. Ze houden het recordaantal overwinningen vast in de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife, met maar liefst zeven overwinningen. Voor het seizoen 2023 heeft het team zijn betrokkenheid vergroot en twee auto’s ingezet in het prestigieuze DTM-kampioenschap. Dit werpt zijn vruchten af: Na drie evenementen leidt fabrieksrijder Thomas Preining uit Oostenrijk het kampioenschap voor rijders met de kleuren van Manthey.

“Ik ben er trots op dat we als operationeel team terugkeren naar het FIA WEC Ausdauer-kampioenschap en ons GT3-programma volgend jaar kunnen uitbreiden”, zegt Nicolas Raeder, Managing Director van Manthey Racing GmbH. “We hebben al successen geboekt in de WEC met Porsche en hebben veel ervaring en knowhow met betrekking tot de circuits en procedures. Het seizoen 2024 wordt spannend en ik ben vooral blij dat we terug zijn in Le Mans.”

Het raceteam Manthey werd in 1996 opgericht door voormalig autocoureur Olaf Manthey. De kampioen van de Porsche Carrera Cup Deutschland (1990) en tweevoudig DTM-runner-up (1984, 1985) trok zich geleidelijk terug uit de operationele kant van het bedrijf vanaf 2013 na een fusie met Raeder Motorsport. Sinds het einde van dat jaar heeft Porsche AG een belang van 51 procent in Manthey. Het bedrijf wordt geleid door de broers Martin en Nicolas Raeder. De naam van het team en de coureurs waarmee Manthey zal deelnemen aan het FIA WEC 2024 worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Mobiele versie afsluiten